GoTo Naverne-CUK.dk

Historie

Naverklubbens historie
i Calgary, Alberta, Canada

 

I efteråret 1957 mødtes to håndværkere i Den Dansk Canadiske Club i Calgary. Det var snedker Arne Christensen og bådebygger Ferdinan Christensen. Ferdinan kendte lidt til navernebevægelsen og foreslog at man skulle undersøge om der var andre håndværkere der var interesseret i at oprette en hule. Der blev arrangeret et par møder og interessen var stor. Det blev vedtaget at indrykke en anonce i byens avis for at invitere andre danske håndværkere som måtte være interesseret. Mødet blev arrangeret til den 5. februar 1958.

 

Til stede var:
 Arne Christensen, snedker
 Ferdinan Christensen, bådebygger
 Otto Laugersen, grovsmed
 Christian Hansen, tømrer
 Svend Jensen, snedker
 George Hansen, smed
 Frank Jensen, tømrer
 Erik Hansen, snedker

 

Ferdinan havde inden mødet været i kontakt med hovedafdelingen og fået tilsendt de nødvendige papirer samt sangbøger. I de første tre år (1958 - 1960) blev hulemøderne afholdt i Den Dansk Canadiske Club.

 
I 1961 købte maler Poul Ludvigsen et hus med kælder under. Da kælderen ikke var udnyttet, fik naverne tilbud om at bygge en hule. Mange naver kammerater, hvoraf jeg kan nævne nogle stykker; snedker Svend Jensen, tømrer Hans Madsen, snedker Otto Thomsen, snedker Kaj Jensen og elektriker Elver Olsen, hamrede, bankede og savede i mange aftener for at bygge hule. Det varede ikke længe inden det hele blev malet, og var klar til indflytning. Der blev bygget et stort bord, hvor der kunne sidde ca. en snes personer. Otto og Poul blev sendt på indkøbstur i genbrugsbutikker for at købe billige træstole, der helst skulle være nogenlunde ensartede. Det lykkedes også, og efter en gang maling så de helt pæne ud. Der blev også købt tre bænke, så der var ikke mangel på siddeplads. Senere blev der anskaffet et skab med hylder, hvor naverne kunne opbevare deres ølkrus (de fleste drak dog af flasken). Hulen var klar til indflytning. I de næste tre år (1961 - 1963) blev hulemøderne afholdt der.

 

I mellemtiden havde naverne købt et stykke jord lige uden for Calgary, i en forstad kaldet Bowness. Her gik naverne så i gang med at bygge hule. Mange materialer blev skaffet til veje ved nedbrækningen af tre træhuse inde i Calgary. Materialerne blev transporteret til den nye byggeplads, hvor de blev sorteret og alle søm fjernet. Det blev senere nødvendigt at købe nye materialer som tømmer til tagspær, tagplader, gulvbrædder, gipsplader, maling, elektriske artikler samt VVS materialer. Der blev brugt en masse frivillige arbejdstimer for at få arbejdet gjort færdig under ledelse af dengang formand Willy Bakgård. Byggeriet tog ca. et år, og dem der havde deltaget havde virkelig grund til at være stolte.
Hulen bestod af et lille hus i tilknytning til hovedbygningen hvor Svend Jensen flyttede ind. Så han blev vicevært. Det var jo rart at have en til at kikke efter bygningerne når de ikke blev brugt af naverne.
Hovedbygningen bestod af én stor sal med pejs. Der var indgang med garderobe, et dejligt køkken og toiletter for mænd og damer. Udenfor var der en stor have med græsplæne. Man havde også udendørs pejs og grill. Hele arealet var på ca. 1 tønde land med en masse træer og beplantning. I denne hule hyggede naverne sig de næste fire år (1964 - 1967). Så blev Bowness underlagt Calgary, og andre love trådte i kraft. Vi måtte ikke længere have vores hule i et beboelsesområde, bl.a. på grund af parkering. Det var også vanskeligt at skaffe de penge det kostede at holde klubben vedlige. Det blev foreslået at optage et lån, men det blev forkastet af medlemmerne. Så besluttede George Hansen, Svend Nielsen, og Svend Jensen at gøre det privat. De betalte alle der havde penge tilgode, og nu var de de nye ejere af naverklubbens bygning.
Kort tid efter blev salen, ved hjælp af nogle frivillige naver, ombygget til en to værelses lejlighed, som blev lejet ud. Lejen blev brugt til at afbetale lånet. Ligeledes blev George Hansen og Svend Nielsen betalt ud. Derefter tilhørte huset Svend Jensen. I et stykke tid, mens vi søgte efter et andet sted at være, blev møderne afholdt i Svends kælder. Vi var heldige at Den Danske Klub havde plads til os, så vi besluttede at flytte ind der. Da vi havde været der nogle år, skulle Den Danske Klub renoveres og udvides. På det tidspunkt spurgte de om naverne ville bygge et lokale , der senere kunne bruges som hule. Selvfølgelig blev det til et ja. Vi fik lov til at indrette og dekorerer lokalet som vi syntes en naverhule skulle se ud. Igen med megen frivillig hjælp fra naverne blev det opnået. Det er i dag det sted hvor vi mødes den første torsdag hver måned.

 

Med kno på bordet
Fra naverne som hjalp at huske tilbage om Calgarys klub.

Harry Skov

Formænd for Naverne i Calgary

Snedker Arne Christensen 1958-1959
Grovsmed Otto Laugersen Del af 1959
Snedker Erik Hansen 1959-1960
Maler Poul Ludvigsen 1960-1963
Murer Willy Bakgård 1963-1964
Maler Poul Ludvigsen 1964-1967
Smed George Hansen 1967-1968
Snedker Harry Skov 1968-1976
Tømrer Per Lykkemark 1976-1978
Smed Knud Andersen 1978-1980
Murer Erik Pedersen 1980-1982
Snedker Harry Skov 1982-1984
Blikkenslager Jørn Jensen 1984-1988
Specialarbejder Karl Jensen 1988-1994
Murer Jens Kaack 1994-1998
Murer Kristian Andersen 1998-2006
Kleinsmed Bent Thomsen 2006-2010
Landbrugssmed Jens Laursen 2010-

Gå tilbage til Calgary

To top